Mitől jó egy burkoló

Jó burkoló kell a profi burkoláshoz!

Hogy mitől is lesz jó egy burkoló, az rengeteg mindentől függ. Sok szakemberrel találkoztam már pályafutásom során, és jó pár profi burkoló keze munkáját láttam. Sajnos nem mindig olyan minőséget képviseltek ezek a munkák, mint amilyet kellett volna. Talán a hanyagság, vagy a túlzott oda nem figyelés miatt. Igazából bármi is legyen az ok, egy igazi mesterember –mesterburkoló- nem engedheti meg magának, hogy félkész, vagy csak egyszerűen hanyag munkát végezzen.
Persze akadtak rendkívül szép, nagyon igényes alkotások is. Olyan, amikre jó ránézni. Ami emeli otthonunk értékét, és amire még akkor is rápillantunk, ha már több éve ott van az orrunk előtt. Úgy gondolom, mivel a burkolás nagyon fontos szerepet tölt be otthonunk szebbé tételében, egy burkoló mindig tudatában kell legyen annak, hogy pontosan hogyan is érheti el ezt a hatást. Itt megjegyezném, hogy egy egyszerű burkolatot természetesen nem lehet remekműnek tekinteni, bár esztétikai szempontból akár egy sima padlóburkolás is értéket képviselhet, viszont egy olyan mozaik burkolás, ami tehetséges mesterember keze munkáját dicséri, bizony már nem csak esztétikai, hanem valódi értékkel is szolgálhat.

Mitől is lesz tehát jó egy burkoló?

burkolóElőször is attól, ha szereti azt amit csinál. És ez nem csak a burkolás témakörére, hanem mindenre igaz. Sokkal jobbak tudunk lenni olyan dolgokban, amiket szeretünk, mint azokban, amiket nem. Személyes tapasztalatom, hogy azok a burkoló mesterek, akik szívvel, lélekkel végzik a munkájukat, sokkal szebb, és igényesebb munkát végeznek, kevésbé lelkes társaiknál.
Ezért fontos, hogy a megrendelő mindig nézze meg a burkoló eddigi munkáit. Valószínűleg tud majd képeket mutatni, és az interneten a legtöbb ilyen szakmai honlapon megtalálhatók ezek a képek. Persze képeket bárki, bármiről tud csinálni, ezért valószínűleg csak akkor fog kiderülni a munka milyensége, ha már a burkoló elkezdte azt.  Volt már nem is egy olyan eset, hogy félbehagyott munkát kellett befejezni azért, mert a megrendelő nem volt elégedett a minőséggel.

A burkoló tapasztalata

A tapasztalat is sokat számít. Úgy gondolom, kell lennie minimum 4-5 év tapasztalatnak a burkoló háta mögött, hogy találkozzon elég szituációval ahhoz, hogy könnyedén meg tudja oldani a burkolás során felmerülő esetleges problémákat. Mert bizony akadnak kellemetlen, nem kívánt gondok a burkolás során. Vannak kisebbek, nagyobbak, de egy ilyen burkoló már biztos hozzá van szokva ezekhez.
És ez az egyik, ha nem a legfontosabb dolog, amitől jó lehet egy burkoló. Gondoljunk csak bele, hogy otthonunk nem feltétlenül (sőt, biztos, hogy nem) milliméter pontossággal épült. Nem biztos, hogy párhuzamosak a falak a folyosón, nem biztos, hogy derékszögben állnak egymáshoz képest a falak, és az sem biztos, hogy az aljzat teljesen egyenes. Ezek a problémák egy burkoló mester számára nem okozhatnak gondot. Meg kell, hogy oldja őket, ha olyanok, akkor el kell tudnia rejteni a kisebb hibákat, és így elkészíteni egy minőségi burkolást.
Folytathatnánk itt még a sort, hogy mitől is lesz jó egy burkoló, de a lényeg soha nem fog változni. Oda kell figyelni a burkolás során, még akkor is, ha az embernek már a kisujjában van a dolog. Megfelelő eszközökkel, és minőségi anyagokkal kell dolgozni, és nem szabad elfeledni, hogy a lelkesedés, a szenvedély –illetve azok hiánya- bizony látszódni fog a kész munkán, ezért jobb, ha profi burkoló felkérésén gondolkodunk a munka megkezdése előtt.

A hozzászólások le vannak tiltva.