Modern burkolás a konyhában

A modern burkolás

A modern burkolás lehet egy stílus és lehet egy kivitelezési forma is. A modern stílus letisztult formákat, minimál designt jelent. Az ilyen burkolatoknál az egyszerűségre törekednek a színek alkalmazásánál is. A modern burkolás anyaga gyakran hideg burkoló anyag, ez különösen érvényesül a konyhában és a fürdőszobában. Hiszen ezek olyan helységek, ahol a terhelés intenzív és folyamatos, a meleg burkolás ezekbe a helységekbe nem minden esetben a legmegfelelőbb. A modern burkolás nem csak stílusbeli fogalom. Habár a burkolási technika, maga a munkafolyamat nem változik, az anyaghasználat, az anyagok minősége, az alapanyagok minősége és az eszközök is folyamatosan fejlődnek. A burkolás fejlődésének tanúbizonysága a burkolási anyagok szélesedése. A parafa régóta ismert burkoló anyag, mégis csak pár kapták fel igazán. Nagyon jó szigetelő képességgel bír.

A konyha burkolás nagy vonalakban

modern konyhai burkolásA konyha burkolás lehetőségekkel teli feladat. Olyan helységről van szó, amelynél változatosan lehet használni a burkoló anyagokat, sok a beépíthető kiegészítő. A lehetőségek csak szélesednek az amerikai típusú konyhák elterjedésével, hiszen ezeknél a konyha nem csak a főzősarkot jeleni, hanem az étkezőt és a nappalit is. A nagyobb terek burkolása izgalmas feladat. A konyhában az intenzív terhelés miatt, ahogy azt már fentebb is említettük jellemzően hideg burkoló anyagot szoktunk használni. Ebben a helységben a burkolás csak a falak függőleges és a padló vízszintes befedését jelenti. A konyhapolc, a konyhaszekrény szabad részei mind olyan felületek, amelyeket jobb burkolni. A burkolás kizárja annak a lehetőségét, hogy a szennyeződés beszivárogjon a falakhoz és ott bepenészedjen.

Burkolás a konyhában

A burkolás sokszínű feladat. A konyha az a tér, ahol a burkoló mesternek és a tulajdonosnak a leginkább össze kell fognia. Ennek oka az, hogy itt először a konyhabútort kell kiválasztani, ez egyértelműen a tulajdonos feladatköre, azonban, ha meg van a bútor ahhoz meg kell találni a megfelelő burkoló anyagot. A burkoló anyag típusát kell a konyhabútoréhoz igazítani, a szín és a burkoló lapok jellegét a  megbízó határozza meg. De a technikai kivitelezhetőségre nem biztos, hogy minden tulajdonos rálát. A konyhabútor kialakítása határozza meg azt is, hogy mekkora csempelapokkal lehet burkolni, mi az, ami a legelőnyösebb konyhába.

A konyhába bármilyen csempét használhatunk, a gyártók nem készítenek olyan csempéket, amivel kizárólag a konyha burkolását céloznák meg. Viszont vannak olyanok, amelyek dekor elemeik, mintáik miatt mégis a konyhába készülnek, de ezek szerkezetükben nem különböznek, csak a díszítőelemeikben.

A járólap és a csempe nem érintkezik közvetlenül, ezért csak jobb, ha harmonizálnak egymással, de ez nem szükségszerű. A hangsúly azon van, hogy a konyhacsempe a konyhabútorral harmonizáljon. A konyhabútor mögött nem burkoljuk le az egész falat. Csak az a rész kerül burkolásra, ami látszik az a konyhabútor alatti és feletti rész. A konyha burkolásánál tipikus hiba a szagelszívó környékének burkolása, nagyon fontos, hogy ott is a szagelszívóig felfutó csíkot teljes egészében burkoljuk le, rontja az összképet, ha egy pici csíkban is kilóg a fal. A konyha burkolás alapos tervezést, tudatos előregondolkodást igényel.

A hozzászólások le vannak tiltva.