Mozaik burkolás

A burkolás

mozaik burkolás mozaik burkolóA burkolás egyszerre egy szükségszerű, funkcionális eleme otthonunknak, és egyszerre lehet egy stílusirányzat képviselője, egy díszítőelem. Fontos azonban, hogy az esztétikai szempontokat sosem szabad a funkcionalitás elé helyezni, figyelembe kell venni, ez egy tökéletes módja annak, hogy kifejezzük egyéniségünket és otthonunkat álmaink otthonává varázsoljuk. De a burkolásnak mindenek előtt funkciója van. Elsődleges funkciója, hogy védje, erősítse otthonunk szerkezetét, hogy megvédje a falat a károsító külső hatásoktól. Ez mellett közvetetten, de szerepet játszhat a fűtésben, például a padlófűtéses kialakításoknál, és nagyon fontos, hogy a burkolat szigetel, ezzel közvetetten, de hozzájárul a fűtéshez.

Burkolás és mozaik

A burkolás esztétikai irányvonala ma már ugyanakkora hangsúlyt kap, mint a funkcionalitás. Ebből az okból kifolyólag a burkoló anyagok és a stílusok választéka folyamatosan bővül. A mozaik területén is határozottan elkülönülő stílusirányzatok vannak, ezeknek sajátos ismertetőjegyei vannak, akárcsak a divat világában. Van, hogy a különböző stílushoz különböző anyag is tartozik, de olyan is van, hogy az anyag megegyező, csak a kinézetén alakítanak.
Egyre inkább alkalmazzák a mozaikozás technikáját a burkolásnál. A mozaikos burkolás esetében egyszerűen a mozaikot használják burkolásra. A mozaik, egy speciális művészeti technika, amelynél kis méretű színes üveg vagy kő darabokból raknak össze képet. A darabok rögzítése több módon is történhet. Nyilvánvalóan a burkolás ezt a művészeti technikát saját módszereihez illesztette. A mozaik képek már eredendően is sokszor a falra kerültek felrakásra, így annyira nem is állt távol a burkolástól. A mozaiknak két típusát különböztethetjük meg a mozaik kockák formája szerint. Az egyik a „opus tessalatum” ez az, amikor a kép csak négyszögletes formájú kockákból készül el. A másik pedig a „opus sectile” ennél a kép vegyesen, sokféle formájú darabból áll össze, természetesen ebben is lehetnek szabályos négyszög alakú darabok.

A mozaik alkalmazása a burkolás területén

burkoló burkolásA mozaikos burkolás nem csak igényes megjelenést biztosít otthonunknak, hanem az ilyen típusú burkolat ellenálló képessége is nagy. Vagyis mind az esztétikai, mid a funkcióbeli szempontoknak megfelel. Nagyon sokszor fürdőszobákba rakják fel, de konyhában is gyakori. Ritkábban, de még a nappaliban is elő szokott fordulni, hálószobák burkolására viszont nem jellemző. Ennek oka abban lelhető fel, hogy a mozaikos burkolás a hidegburkoláshoz áll közelebb. És a hideg burkolatokat leginkább a konyhában és fürdőszobában szokták alkalmazni. De ettől függetlenül bárhová beépíthető, hiszen nagyon simulékony, bármilyen felülethez könnyen igazítható. Sokszor nem egész felületek burkolásához használják, hanem a burkolt felület díszítőelemeként csak egy kisebb részre építik be. Nagyon sokan kedvelik azért, mert teljesen egyedivé alakítható.

A mozaik alapanyagai többfélék lehetnek:

  1. Az agyagszegecs mozaik már a suméroknál is használt anyag volt, ez tekinthető az ősi mozaiknak.
  2. A kőmozaik a középkori technikákhoz tartozik, de a burkolás területénél alkalmazott mozaikozásnál ma is igen kedvelt.
  3. Márvány mozaik, természetes hatása miatt kedvelik olyan sokan.
  4. Kavics mozaik, mint ahogy a neve is mutatja kavicsot, főleg folyami kavicsot használnak fel, a burkolás területén nem jellemző ennek nagy kiterjedésű alkalmazása, de nagyon jó díszítőelem.
  5. Nagyon gyakori az üveg mozaik alkalmazása, ebben az esetben a mozaik kockák színes üveglapok.
  6. A kerámia és ennek egyik típusa a csempe mozaik is kedvelt mozaik anyag, főleg a burkolás területén.

A hozzászólások le vannak tiltva.