Régen alkalmazott burkoló anyagok

A burkoló anyagok típusai

burkoló - régi parkettaA burkoló anyagok alapvetően két csoportba oszthatók be, a hideg és a meleg anyagok csoportjába. A két csoport között nagyon sok különbség van. A meleg burkolatok lágyabbak, ellenállásuk szintén nagy, de nem annyira, mint a hideg burkolatoké. Az ilyen típusú burkolatokat leginkább olyan helységekben szokták használni, ahol a terheltség kisebb mértékű. Meleg burkoló anyag a parketta, a padlószőnyeg, az ilyen burkolatok első sorban hálószobákba, esetleg nappalikba kerülnek. A meleg és a hideg burkoló anyagoknak nem csak felhasználási területük különböző, de a lerakásuk technikája is eltérő. A hideg burkoló anyagok ellenállása jóval nagyobb, sokkal jobban terhelhetők, mint a meleg burkoló anyagok. Ez többek között azt is eredményezi, hogy a hideg burkolatok nem csak a beltéri, de kültéri burkoláshoz is használhatók. A lakás belső terénél főleg a konyhában és a fürdőszobában ajánlott a hideg burkolat alkalmazása, hiszen ez a két helység nagyon intenzív terhelésnek van kitéve, ezekben a helységekben a meleg anyagok nem bírnák sokáig. A beltéri és a kültéri burkolásnál, habár ugyanazokat a típusú anyagokat alkalmazzák, a lerakás technikája teljesen más.

Ma divatos burkoló anyagok

A burkoló anyagok szempontjából ugyanolyan divathullámok vannak, mint például a ruháknál. Ez a tendencia azóta érvényesül jobban, hogy a lakberendezés magasabb prioritást kapott. Az otthon fogalma ma már nem csak egy épület, ahol melegedhetünk és pihenhetünk, az otthonunk kialakítását sokan személyiségünk tükreként értelmezik. Így egyre többen, egyre nagyobb hangsúlyt fordítanak arra, hogy a lakás kialakítása ne csak a funkcionális szempontoknak feleljen meg teljes mértékben, hanem az esztétikai irányelvek is érvényesüljenek.

A burkoló anyagok kialakításánál erre a tervezők is figyelnek, a burkoló anyagnak a rá szabott funkciót is be kell töltenie és trendinek is kell lennie, vagy legalábbis valami pluszt a megjelenésben adnia kell. A parafa egyre gyakrabban alkalmazott burkoló anyag, rettentően jó minőségű, az egyik legjobban szigetelő burkoló anyag, ami ráadásul nagyon jól is néz ki. A hideg burkolatok esetében a mozaik burkolás az, ami egyre kedveltebb, lerakása bonyolultabb, de ez a legegyedibb anyag, funkcióját betölti, de drágasága miatt csak kevesebben tehetnek rá szert. A mozaikot sokszor csak, mint a burkolat díszítését alkalmazzák, nem az egész felület van így burkolva, hanem csak egy része, ennek olyan hatása van, mint egy beépített képnek, nagyon jól mutat. Csak nagyon fontos, hogy az ilyen jellegű alkalmazásnál figyeljünk a harmóniára.

Régi burkoló anyagok

csodálatos burkolás otthonA régi burkoló anyagoknak azok számítanak, amiket ma leginkább hagyományosnak nevezünk. A parketta régen is kedvelt anyag volt és ma is az, csak ahogy tágultak a lehetőségek, úgy sok mindent alakítottak a burkoló anyagon és folyamatosan modernizálták, fejlesztették, így lényegében a hagyományos parketta és a ma alkalmazott nem ugyanaz, de mégis igen sok közük van hozzá. Azokat a helységeket, amiket ma jellemzően meleg burkoló anyaggal fedünk be parkettázták, a kültéri burkoláshoz pedig csempét használtak. A csempe ma is kedvelt, de ugyanaz a tendencia figyelhető meg esetében, mint a parkettánál, sok fejlődésen ment át, anyag sokkal lesimultabb, sokkal lágyabbá vált. Ezek a burkoló anyagok ma is kedveltek és valószínűleg azok is maradnak, hiszen már bizonyítottak.

A hozzászólások le vannak tiltva.