Tippek burkolás idejére

A burkolás alapjai

Ha eljön a burkolás ideje, nem árt tisztában lenni pár alapvető dologgal. Itt most nem feltétlenül arra kell gondolni, hogy pontosan milyen munkafolyamatokkal jár a burkolás, bár azt sem árt tudni, hanem inkább azokra, amik megkönnyíthetik a munkát. Mind a burkoló, mind pedig a megrendelő érdeke, hogy a munka minél gördülékenyebben, minél gyorsabb ütemben tudjon haladni. Ha megfogadjuk a tippeket, tanácsokat, amik ebben a cikkben szerepelnek, sokban hozzájárulhatunk a kívánt burkolat mielőbbi elkészítéséhez.

Elsőként említeném, hogy olyan burkoló mesterhez forduljunk, aki már rendelkezik elég tapasztalattal, hiszen a burkolás megköveteli a több éves tapasztalatot. Ennek könnyedén utána tudunk járni, hiszen a weblapokon rend szerint elég információ áll rendelkezésre. Csak akkor bízzuk meg, ha elégedettek vagyunk az eddigi munkáival a képek alapján.

A burkolás megkezdése előtt

Ha már megbíztuk, és a burkoló készen állna a burkolás kezdéséhez, az nem azt jelenti, hogy mi is készen állunk. Az egyik leggyakoribb hiba ugyanis az szokott lenni, hogy a burkolandó helyiség nem rendelkezik megfelelő aljzattal. A nem megfelelő aljzat pedig ahhoz fog vezetni, hogy a burkolat egyáltalán nem lesz olyan minőségű, mint amilyet megálmodtunk magunknak. Persze egy darabig valószínűleg olyan lesz, de korántsem lesz olyan tartós.

burkolásEgy másik gyakori hiba, hogy rossz burkolólapot, csempét választanak ki. Mivel hatalmas a választék, nagyon könnyű elveszni benne. Mindenféle színű, mintázatú, és nem utolsó sorban anyagú csempe található a piacon. Mindegyikkel elvégezhető a burkolás, csak a minőségi különbségek miatt nem mindegyik fog sok sok évig kitartani. Rengeteg közülük akciós, és egy kis spórolás reményében a gyanútlan vevő bele is pakolja a kosarába. Nem feltétlenül rossz döntés ez, de a sok minőséginek nem mondható termék miatt nem árt, ha egy burkoló is szemügyre veszi a kiválasztott csempét.

A burkolás anyagának kiválasztása

Ha sikerült kiválasztani a mintát, és a színt, akkor már csak a megfelelő méret van hátra. És ez egy nagyon fontos dolog a burkolás területén. Ugyanis azt hihetnénk, hogy az azonos típusú csempék azonos méretűek. Ez sajnos nem igaz, és e miatt rengeteg burkolat lett már kevésbé esztétikus. Mivel az azonos típusú csempék különböző gyártósoron készülhetnek, meg kell bizonyosodnunk, hogy a csempék egy kaliberűek. A kaliberszám arra szolgál, hogy a kis méretbeli különbségeket (pár milliméter) figyelembe tudjuk venni a burkolás során. Így ha odafigyelünk erre, akkor biztosak lehetünk abban, hogy valóban azonos méretű csempéket vásárolunk. Időt, és pénzt tudunk így spórolni, nem beszélve arról, hogy elkerülhetjük a sok fejfájást, amit ez a probléma okozhat.

A burkolás témakörében a fent említett dolog tehát nagyon fontos. Hasonló fontosságú a színkód. A színkóddal is ugyan ez a helyzet. Ilyen téren arra kell ügyelni, hogy azonos szállítmányból származó csempéket vegyünk. Arra is már rengeteg példa volt, hogy a burkolás helyszínén szembesült a burkoló, és a megbízó a kellemetlen ténnyel, miszerint az azonos típusú burkolólapok bizony nem azonos színűek.

És mennyi csempére lesz szükség a burkolás során? Ezt érdemes a burkoló segítségével kiszámolni. Általában azt szokás mondani, hogy tíz százalékkal többet vegyünk, mint ami kelleni fog. Ez nagyjából így is van, de fontos egyeztetni egy szakemberrel is. Ő biztosan meg fogja tudni nekünk mondani, hogy mennyi burkolólapot szerezzünk be.

Még sok mindent felsorolhatnánk, és fogunk is egy másik cikkben. Addig is nem feledjük, hogy ebbe nem szabad ész nélkül belevágni. A burkolás nem egy kifejezetten lassú munka, de muszáj, hogy körültekintőek legyünk, hiszen ha rossz lesz a burkolat, akkor nagyon sok pénzünk bánhatja.

A hozzászólások le vannak tiltva.